Let’s play Datapoly?

Dit doet mij denken aan het strijdtoneel wat ik tegenkom als ik over datamanagement bij relaties in gesprek kom. Iedereen wil z’n eigen straatje hebben met zijn eigen spelregels. Niet echt bevorderlijk voor het samen boeken van resultaten.

Op zich heel begrijpelijk. En des te meer als je in een taakgerichte organisatie werkt. Eerst je eigen straatje op orde. Logisch, want daar word je op afgerekend. En praktisch: met een taakfocus heb je minder gedoe en voel je je veiliger.

Dat is ok als de wereld om je heen niet al te snel verandert. Maar ja, als dat wel zo is, hoe kan je dan als organisatie relevant blijven en overleven? En je baan behouden…

Als organisatie ben je geen verzameling van taken maar dien je een doel wat je met goed ingeregelde processen wilt realiseren.  Het inzicht dat je onderdeel bent van een keten helpt enorm, zeker als je datamanagement wilt professionaliseren binnen je organisatie.

Hoe krijg je datamanagement op een hoger nivo?  Datamanagement moet je volgens mij beleven voordat je er naar gaat handelen. Het is net zoals procesdenken een mindset en dat vraagt om het ontwikkelen van bewustzijn, er mee aan de slag gaan en continu verbeteren.

Zou het een idee zijn om voor het vergroten van het bewustzijn een management game te ontwikkelen a-la Monopoly? Een spel voor bestuurders en informatie managers. Ik denk ’t wel.

Als werknaam kies ik Datapoly.  Tips? Meedenken?  Op woensdag  13 juli organiseer ik een Meetup voor een brainstorm. Schrijf in als je zin hebt.

Reacties worden op prijs gesteld

Datapoly bij King Data Hub in het Jads

Gisteren (29-5-2017) een heerlijke dag gehad met de winnaars van de Datapoly workshop, een workshop waarmee je uitgedaagd wordt na te denken over relevante data gerelateerde vraagstukken zoals data governance,…
Lees meer

Spelenderwijs data- management verkennen met Datapoly

Wat begon als een wild idee is nu werkelijkheid. Vandaag is het spel Datapoly gelanceerd. Met dit spel maak je spelenderwijs kennis met de dynamiek en uitdagingen van datamanagement. Organisaties…
Lees meer

Dataverloskundige, what’s in a name?

Enkele jaren geleden ben ik geïnspireerd door Guido Thys die zich ‘bedrijfsverloskundige’ noemt. Wat mij prikkelde is zijn drive om mensen uit de wurggreep van hun bedrijfscultuur te verlossen en aan…
Lees meer

Data ontgijzeling

Stel je bent informatiemanager en je wordt heen en weer geslingerd tussen managers met onvoorspelbare informatievragen en applicaties van leveranciers vol met ontoegankelijke data. Wat is dan wijsheid? Je weet…
Lees meer

Potje Data Darten ?

Hoe overtuig je bestuurders dat er achter een simpele vraag als ‘maak voor mij een KPI’ een hele wereld schuil gaat? Een Datamanagement wereld waarin aspecten als bijvoorbeeld goede data…
Lees meer

Hoe maak ik Data Governance sexy?

Data Governance klinkt niet lekker. Het is niet meteen duidelijk wat het omvat, wat je er mee moet en wat het dan uiteindelijk oplevert. En dat terwijl het niet meer is…
Lees meer